datorbus

under PC erans inträde så öppnades det en helt ny möjlighet till bus jag kommer radda upp en del som både jag och andra har råkat ut för.

De första datamusar hade en kula som rullade mot underlaget. Här fanns det flera saker man kunde företas sig. Till excempel togs kulan bort eller en bit tejp mellan kulan och rullarna inuti musen båda gjorde att pekaren på skärmen inte flyttade sig.

Att ändra musen till vänsterhänt var också populärt och det är konstigt vad svårt det är att bryta vana och man klickar med fel finger även fast man vet att man inte ska göra det.

Och kanske den roligaste var att korskoppla, alltså man kopplade in muskabeln i grannens dator så att datormusen lyser å så men flyttar pekaren gör den på grannens dator.

Efter några år kom det trådlösa musar, då dök det igen upp nya lustigheter som att vända batterier eller att tejpa för hålet till ljussensorn.

Det kan tilläggas att den tidigare nämnda kollegan JB han med blomlampan var väldigt aktiv med det är att fixa med kablarna till tangentbord och musen. Så det blev förstås en hämnd. Hans tangentbord och mus tejpades fast ordentligt med silvertejp runt hans kontorsstol. Han tog givetvis en sax och klippte bort tejpen, men det skulle han inte gjort för bakom tejpen hade vi dragit kablarna till musen och tangentbordet. Det var bara att gå inte till chefen och be om nya.

Och om någon missa att låsa datorn så tog det någon minut så fanns det ett nytt autokorrekt ord inlagt. det vanligaste var att ändra Scania till Volvo men det fanns många roliga varianter, som MVH blev ”jag blev bort skickad igen”. En annan uppskattad variant var att ta bort prickarna på höra för då kunde ju en kommentar bli ”jag ville bara hora av mig” osv….